Jul 8, 2013

the wedding review #2 : nikah's attire

so we shall move on to the next review, that is our nikah's attire.

Baju Nikah
kain nikahku dibeli di Bandung semasa family trip ke Jakarta-Bandung early last year. masa kat kedai kain tu, masuk2 je terus terpana dengan lace ni. lace dia actually color pink masam gitu. tapi bila dah dipadankan dengan lining dah jadi color peach pulak. masa beli tu, belum risik or tunang lagi pun.haha gila confident.
tak mahal pun. 5meter lace and lining tak sampai RM150 pun,rasanya dalam RM130 kot.

teringin nak buat design ala-ala ButtonsMyButtons, ada buttons berderet kat belakang dress and a bow. boleh la walaupun tak sebijik. aku tempah dekat Weddings Galore in B.B.Bangi disebabkan kisah wedding dress tak jadi sewa and nak gunakan deposit dalam post ini 

since masa tunang aku dah pakai kain flowwy2 gitu, masa nikah aku opt for a decent kurung moden with kain meleret.walaupun sebenarnya hati macam meronta nak tempah peplum and nak pakai putih for nikah, disebabkan taknak membazir, aku redho je lah dengan pilihan aku sendiri setahun yg lalu hehe.



gambar baju yg full takde.ni je lah boleh nampakkan dia punya leret.

Veil
yg ni memang aku mencari nahas dengan bertekad untuk buat sendiri.haha.lagipun,kalau tempah, memang susah aku nak bagi color code dekat orang.lining color cream/gold kilat, lace color pink masam tapi bila combine jadi peach pula. so aku decide try la buat sendiri satu ni.
pusing Jalan TAR, masuk semua kedai kain nak cari border lace yg masuk dengan color baju nikah aku memang azab.tula sapa suruh pilih color susah2.haha.

last sekali masuk jugakla Jakel. Jakel ni memang aku nak elak sebab aku tahu memang mahal tak masuk akal. tapi sebab terpaksa, masuk jugak la. mula2 kakak Jakel suggest beaded border lace yg satu kuntum bunga dia sampai seratus.kalau nak patch atas veil cecah RM300 jugak. baik aku tempah je veil tu terus. tak sampai RM150.
setelah ditepis2, kakak tu offer border lace yg RM90, tapi aku cakap aku taknak, aku budget RM50 je. lepas kira2 kuntum2 bunga semua, aku ambik lace tu takat RM50 je and beli chiffon matching color RM15.gi potong bentuk D and jahit tepi.

aku dan pengapit, Ada bergilir2 la menjahit border lace tu and manik.harapkan aku, memang kuntum yg pertama aku dah give up and nak tempah saje haha. lepas tu aku beli mixed pearls online. ada pelbagai size and dalam tone colors yg sama.nak jahit pearls ni pun aku dah macam putus asa tapi dah separuh jalan, aku hadap jela sampai habis. and the outcome was pretty awesome. applause for me and Ada :D


hasil jahitan veil kami :)



Tudung
mula2 ingat nak pakai shawl je sbb senang nak kiss2 dahi after nikah kan.aku dah beli kain satin konon nak jahit tepi and jadikan shawl. sekali terpendek la pulak, tak cukup panjang nak jadi shawl. nasib baik a day before aku nampak tudung awning yg RM10 yg padan dengan color baju, aku rembat.aku beli dua as backup. satu putih untuk sanding, satu peach untuk nikah. Ya Tuhan, thank you for those back-ups.kalau tak memang takde tudung nikah aku tu. tudung RM10 jugak yg berguna haha.


tudung awning RM10 penyelamatku!


Baju Nikah Pengantin Lelaki
mula2 kitorang cari kain untuk buat baju melayu sama colour dengan lining. akibat PIL tak bersetuju sangat dengan sample2 yg kitorang bawak pulang tunjuk kat diorang, we gave the honour for them untuk carikan kain baju melayu tu. and we're glad we did! memang matching sangat dengan baju nikah aku lace on top. kalau lah kitorang proceed jugak beli sama colour dengan lining, memang hancus la jawabnya.
kain Thai silk, hantar kat regular tailor, Maroz tailor dekat Wisma Confident Wisma Yakin, design ala2 baju nikah husband Irma Hasmie gitu. sampin pakai yg sedia ada kat rumah je.handsome sungguh suami saya di hari pernikahan kami :)



colour yg amat susah untuk di matching kan.nasib baik padan.thank you PIL!

sampai di sini dulu update kali ni.later sambung k :)

10 comments:

  1. cantekk...!

    eh, ni baju nikah ker??

    da mcm reception da yang.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ye ni nikah.hehe simple je ni

      Delete
  2. cun veil tu!
    nk tny opinion, bebaloi ke nak pegi bandung just utk brg kawen mcm kaen kad n etc?
    tgh pk..takut price sama je mcm kat msia after plus tiket n hotel..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm.mcm mana nak cakap ye.kalau awak ada masa dalam > setaun before majlis, awak try la cr tiket murah, sempat rasanya. kalau well planned, first day tu terus gi beli kain, terus hantar kat tailor sana.the last day (3rd or 4th day) tu gi la ambik.dress hari tu kite tanya dlm 1juta je.tak sampai rm400 rasanya.dress ready made dlm 1.5juta, tinggal pakai je.

      tp kalau kurang 6bulan nak majlis, kena pikir betul2 la.tiket surely mahal.huhu

      price & choice wise memang sangatlah berbaloi. lace kite tu tgk kat Jakel sebijik, rm180 semeter, mau tak nangis.boleh beli kain untuk family sekali.or bridesmaids.

      kad pulak, my friend pernah buat kat sana.dia cakap, kalau tambah shipping pun, masih murah buat kat sana bebanding sini (applicable to hard cover cards lah :D )

      kalau goodies plak kite tak pasti sbb hr tu goodies beli kat Padang.

      ok, i hope it helps :)

      Delete
  3. cantiknya.. gemerlapan.. omey je sepha..

    ReplyDelete
  4. hi dear, sewa kan x veil tu?
    i tgh carik veil kaler coklat mcm u punye.. mmg nak sewa je,, x mo beli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh hye.ni first time org tanya nak sewa.ade je takde buat pape pun lps pakai nikah hr tu.tapi majlisnya bila?sbb nak pakai dinner 6/12 ni.after that nak sewa boleh la.

      Delete
  5. Grant wedding always come with good planning. Wedding planner will help you select well on wedding florist Malaysia for wedding venue decoration, to select luxury chocolate for door gift. if you need to have tailor made gown for lace wedding gown from Designer Gown. Do read more wedding blog.. its will you more wedding industry dos or dons

    ReplyDelete
  6. Salam hi, I google nampak u post on buat baju kahwin dkt Weddings Galore..nk tanya, ok ke baju buat dkt sana? coz plan nk buat dkt sana jgk :) Tq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...hello...ya Allah dah nak masuk 4th anniversary pun ada org tanya lagi pasal prep kawen haha.bg i ok je...workmanship dia pun ok...cepat siap..baju sewa dia pun cantek2!

      Delete