Dec 7, 2012

133 days to go.


awat makin laju aku tengok jumlah hari ni berkurangan.
macam baru je 150 hari tu.
less than 5months.

preparation statik.
tak tahu nak buat apa kat sini.
banyak benda tak boleh decide sendiri.BIG SIGH
padahal malam2 free je takde buat apa.
mungkin aku patut start buat bunga pahar DIY gitu.
or mungkin boleh DIY goodies.

so far, below are the things that I figure out that I can settle during my long (FORCED!) leave at the end of the year nanti.
semoga produktif hendaknya.



setakat ni sahaja update untuk kali ni.
doakan perjalanan kami menuju halal dipermudahkan :)

Nov 29, 2012

Marriage : A Little Bit Of Everything

masa kursus kahwin hari tu, Ustaz ada tanya, "apa matlamat anda berkahwin?"
terkedu sekejap aku. I don't have the exact answer. I was pretty sure 85% of the hall that day were as confused as I was hehe.

Marriage...
I believe marriage is a stage where you are completing your life.
You have gone through baby stage, toddler stage, kids stage, teenagers stage and now you're in the adult stage.
One part of the adult stage is getting married.
I am approaching that stage of life where people get married, if you know what I mean.
So now I'm completing my adult stage I'm currently in.haha.

Sejujurnya, aku rasa perkahwinan ni is a little bit of everything.
Cinta, Kasih Sayang, Agama, Tanggungjawab, Keluarga, Nafsu.

Cinta,
kebanyakan pasangan nowadays kahwin atas dasar cinta. susah lah nak cari yg kena kahwin paksa ni. kalau ada pun maybe kes minoriti. sama jugak macam aku. aku finally found the guy yg mencintai aku sepenuh hati dia, dan kami saling mencintai. dalam usaha untuk melestarikan cinta kami, maka kami berkahwin. apakah lestari pula ni?

Kasih Sayang,
bila bercinta, mestilah include kan kasih sayang. nanti bila dah ada anak2, maka kasih sayang tu pun berkembang dan bertumbuh dalam diri anak2 pulak.gituu

Agama,
Berkahwin atau mendirikan rumah tangga merupakan salah satu daripada sunnah Rasulullah s.a.w sebagaimana sabda Baginda yang bermaksud: “Perkahwinan itu sunnah aku. Sesiapa yang menolak sunnahku, maka dia bukan dari kalanganku.”(Riwayat Bukhari)

Baginda bersabda: “Barangsiapa yang dikurniakan oleh Allah seorang wanita solehah, sesungguhnya Allah telah menyempurnakan sebahagian imannya, maka bertaqwalah dengan sebahagian yang berbaki”. (Riwayat Al-Tabrani)


Perkahwinan/Pernikahan is a part of iman. Perkahwinan banyak membawa kebaikan dalam hidup muslimin dan muslimat. 
sebagai contohnya, perempuan yg sebelum ni tak menutup aurat, lepas kahwin tengok elok je berhijab, bukan kah bagus tu? kalau lelaki pulak, sebelum kahwin macam tak tentu hala, tengok2 lepas kahwin jadi lebih elok, bertanggungjawab and lebih menjaga pegangan agamanya :)

Tanggungjawab & Keluarga
aku combinekan tanggungjawab dan keluarga ni sekali sebab aku rasa semacam menjadi tanggungjawab aku melengkapkan hidup aku dan sekaligus melengkapkan hidup keluarga aku. 
Sebagai anak sulung aku rasa bertanggungjawab untuk kurniakan menantu pertama dan cucu-cucu untuk parents aku, plus kurniakan anak-anak menakan untuk adik-adik aku.ye,memang aku fikir sampai tahap tu.
when I brought fiance home for the first time, you should see how happy my parents were.they even addressed themselves as 'Mama' and 'Abah' to fiance haha.mungkin dalam hati depa like,"ada jugak orang nak kat anak aku nih" LOL.
and paling cute bila adik2 tak sabar nak jadi uncles and aunty.yg belah Man lagi best, adik ipar cakap,"ooo nanti Abang akan jadi Pak Ngah la kan?".
woo woo relax adik2.haha
Parents were so happy they can finally organize a wedding ceremony for their daughter and they finally can invite their friends to their first kenduri ever.hehe. no more soalan, "Mid, hang bila lagi nak buat kenduri?"
I'm glad I can make them happy before aku berpindah hakmilik.choii.sedih pula ni.

Nafsu,
Ah, takkan la yang ni pun akak nak kena terangkan dek non? haha. oklah, semua orang mempunyai nafsu.nafsu makan,nafsu tido,nafsu shopping dan nafsu terhadap jantina yang berlawanan. tipu lah cakap masa couple or tunang takde rasa 'geram' kat pasangan masing2 kan? so untuk elakkan kita melakukan lebih banyak dosa, maka kita berkahwin lah untuk menghalalkan perhubungan. Lepas kahwin, buat apa pun pahala tau. gituu.

________________________________________________________

Bila dah tau matlamat, kita kena la berusaha untuk mencapai matlamat itu. Jangan pasang matlamat je sampai ke tua.hehe.
InsyaAllah, aku harap aku dapat carry out those matlamat yg aku dah tetapkan dalam hati aku.
and Alhamdulillah having such a wonderful other half, aku sangat bersyukur sebenarnya. beliau memang sangat menyenangkan hati, mudah to talk to and paling tidak merungut sekali. tak pernah lagi dia complaint "susahlah nak kahwin ni", yg tunang dia ni selalu sangat dah.haha.dia selalu complaint pasal Maxis telan kredit dia je hehe.


Bagi aku, kahwin untuk mengelakkan maksiat, perkara yg kurang tepat. tak salah, tapi tujuan tu macam dah kurang strong dah.
there's more to marriage than just having sex. a lot more when we decided to have kids.
waking up to the one you love, tau ada someone yg akan jaga kita, sayang kita dan keluarga kita, risaukan kita is something indescribable in one word MARRIAGE sahaja.
it's a little bit of everything :)

looking forward to this marriage, may it always be blessed, InsyaAllah.



setakat ni sahaja update untuk kali ni.
doakan perjalanan kami menuju halal dipermudahkan :)


Nov 28, 2012

Kesedaran Tentang Kesihatan & Kecantikan

semenjak dua menjak nak kahwin ni, aku sangat concern pasal kesihatan dan kecantikan aku.
to be honest, mestilah pasal kecantikan yang kita lebihkan, kan?

dulu boleh bersiap nak pergi kerja without even looking at the mirror pun. sekarang ni, serba serbi aku belek depan cermin. bila kita dah makin teliti, makin banyak lah flaw yang kita jumpa kat diri sendiri.

parut, dark skins and dry skins are everywhere suddenly.
perlahan-lahan aku googled up supplements and creams or gels to repair my skin.
try jugak cari supplement tapi mostly semua mahal2, I can't afford expensive one while I'm saving for my wedding kan?
and I also bought some creams to repair my skins.
lately muka senang sangat naik jerawat and the pimple left such ugly dark spots. jerawat tu sudahlah satu hal, kesan jerawat tu satu hal lagi nak hilangkan.
and all those dark areas and I need to lighten up, sheesh, so much work to be done.
susahnya jadi perempuan.haha.padahal dulu tak pernah kisah pun.haha

below are the products I purchased recently once dapat gaji:




1) Cherry Pink Lip Cream from Cosway. (RM22.50 Member's Price) - LINK
Function : to repair lips, make lips more pink and lighter. it also fades darkened nipples naturally with continuous use
a high-school friend suggested me this product, dia cakap berkesan, so let give this a try.basically produk ni akan mencerahkan 2 bahagian tubuh kita dan juga menjadikannya lebih naturally pink. so yeah. dah tau kan fungsi utamanya untuk apa?haha

2) L’√©lan Vital Intense Skin Lightening Cream by Cosway 
(RM29.90 Member's Price) - LINK
Function : The Perfect Solution for Improving the Appearance of Hyperpigmentation, Freckles, Sun Damage, Age Spots, Acne Spots, Raised Scars, Dark Patches, Bikini Line, Hand Spots, Elbow Spots, Cleavage Spots, Ankle Spots, Knee Spots, Underarms Spots, Post Pregnancy Spots and any other dark spots on your body
this one aku nak try pakai for celah-celah pelipat yang macam gelap sikit tu. sebenarnya tak berapa obvious pun tapi I just wanna be perfect for my husband nanti :)

3) BWhite Supplement (RM45 kat stall2 jamu.mungkin boleh dpt lg murah sampai RM42) - LINK
Function : to repair skin from within. kurangkan kulit berminyak, kurangkan jerawat and cepatkan pemulihan parut jerawat as I read in the testimonials online.
aku pilih yang ni sebab banyak positive review and it is quite cheap. mampu milik la. RM45 for 14 sachets of 3grams. 1 month punya supply more or less dlm RM90 la.
and my uni-mate cakap, dia pernah makan, and during that period, muka dia less berminyak and kulit muka rasa glowing.
ni hari kedua aku makan BWhite ni.senang je, telan serbuk then minum air kosong secukupnya.


4) Mederma (mahal weh sampai RM40.90) - LINK
Function : clinically shown to improve the overall appearance, color and texture of scars, making them softer, smoother and less noticeable. Work for old and new scars from cuts, surgery, acne or burns.Are from the #1 doctor and pharmacist- recommended brand for scars
since banyak jerawat tumbuh kat muka aku sekarang, I need a product to lightens the acne scars. stress betul, tinggal parut2 hitam pulak kat muka aku ni. previously aku pakai HirusScar. tube kecik 5gram tu tahan dalam sebulan. not bad, nampak la makin fade parut aku, I just wanna try Mederma ni, kalau tak berkesan macam HirusScar, aku akan kembali menggunakan yg tu. Mahal kot Mederma ni, kalau tak berkesan taktau nak kata apa. huhu.

aku baru sangat2 beli products ni, baru pakai dalam 3 hari, belum nampak kesannya lagi. InsyaAllah akan direview kalau aku perasan ada kesan. haha.


___________________________________________________________

okay ni cerita lain. tapi berkait dengan kesihatan jugak
walaupun aku ni Girls' School dari form1 - form 3, aku masih belum dapat Rubella vaccination aku. seingat aku, masa form 3 dapat satu jab aje, and I have checked my buku rekod kesihatan yg color dark blue tu, yg aku dapat adalah vaccination Anti-Tetanus (anti - kancing gigi)

Rubella basically vaccination yang kita kena ambik sebelum kita mengandung to protect us from Rubella virus masa mengandung.

read about Rubella HERE

I came across this Consultant Obstetrician and Gynaecologist's blog, Dr. Suhaimi. terlintas di hatiku nak bertanyakan pasal suntikan Rubella ni. so, I dropped a comment. semangat aku nih!

Question : 
"salam doktor,
sorry maybe saya salah topik but i couldn't find your email anywhere in this blog
i would like to seek your advise regarding rubella.i am getting married next year and i'm a bit concerned since i haven't got my rubella vaccination yet.
rubella was supposedly given during form 3 but according to my buku kesihatan,the only jab i received during form 3 was anti-tetanus.
where should i get and when should i get vaccinated referring to my condition above?
thanks doc!"

Answer : 
"Memang rubella diberi masa form 3. Kalau anda miss cuba cari di kelinik GP atau hospital swasta. Kalau tak ada juga berjumpa dengan kelinik kesihatan kerajaan. If u cant find it no need to worry too much. It is very rare to get rubella infection."

ohho...begitu ke? tapi demi protection dan keselamatan, advisable pergi la ambik jab tu ye. pergi je klinik swasta biasa then claim la dekat company ye dok?

teringat cerita cikgu Biologi aku dulu, dia cakap dia memang sengaja refused for Rubella jab sebab dia nak husband dia sendiri bawak dia pergi cucuk nanti. haha. sweet but dangerous. buatnya lupa? hehe. nasib baik ingat, dah anak dua dah pun, masa tu la. sekarang tak pasti hehe.

setakat ni sahaja update untuk kali ni.
doakan perjalanan kami menuju halal dipermudahkan :)

Nov 7, 2012

Kursus Kahwin


weekend lepas aku menghadiri Kursus Kahwin di Wani Pesona dekat Setiawangsa.
Alhamdulillah, lengkap dah satu step lagi.banyak jugak info yg kami dapat especially pasal hal2 rasmi dan jugak sedikit bayangan bagaimana kehidupan rumahtangga akan bermula.
pada pendapat aku, elok pergi berdua dengan pasangan, especially tunang. pergi dlm 3-6months before majlis aku rasa just nice so that nanti bila dah kahwin boleh cakap kat husband/wife "Ingat tak apa ustaz tu cakap masa kursus kahwin hari tu?" haa gituu.

sedikit points yg aku boleh share kat sini.yg mana aku ingat and yg aku rasa penting.
sila matang dlm membaca points, kalau sebut pasal seks pun malu, sukar sedikit lah nak kahwin kan hehe.

1) bab Wali jangan diambil remeh.kita kena tahu susunan wali.bagi yg masih ada ayah, Alhamdulillah, maybe tak sukar melainkan ayah awak taknak walikan awak.yg lain, kena tahu wali meninggal and wali hilang.bila masa nak ambik adik beradik lelaki jd wali, and bila masa nak ambik wali hakim.check jangan tak check okay.

2) seks adalah penting dalam rumahtangga.banyak kali jugak ustaz2 tekankan soal ni.lelaki sekurang2 nya harus melakukan hubungan seks 3hari sekali.dinasihatkan 3bulan pertama perkahwinan, kekerapan seks adalah 3kali sehari.gulp!pingsan.bila masa tu nak buat?tak letih ke? -___-"

3) komunikasi pun sangat penting dlm perkahwinan.jangan ms bercinta saja gayut 8jam sehari, lepas kahwin tak bercakap sampai 8minggu. komunikasi termasuk lah verbal dan juga non verbal.contohnya tengok husband kerut je dah tau dia ada masalah apa.macam husband tengok wife macam bad mood je,faham2 lah dia tengah PMS.gituu

4) CERAI.jangan main dengan perkataan ni.senang cerita jangan terlintas di hati pun lah.husband jangan sesekali sebut, wife jangan sesekali kali provoke/cabar husband. cara nak praktis, jangan amalkan mintak putus dalam current relationship :)

5) Memasak,mengemas,basuh baju,jaga anak,bukan tanggungjawab hakiki seorang isteri. tapi disebabkan kitorang ni baik hati kitorang buat la jugak.tak cakap pun taknak buat, just mengharapkan bantuan dari suami especially bila dah ada anak nanti memandangkan kitorang isteri2 ni pun mostly berkerjaya.tak gitu?

6) dua ustaz tekankan pasal ni,jangan sesekali bergaduh depan anak.kalau tengah bertengkar/bergaduh,kalau anak tiba2 datang, stop immediately. berlakon ke apa ke, whatever it takes janji not in front of your kids.

7) One more thing about wali fasik.Fasik means yg jelas dan nyata terlibat dengan dosa besar macam berjudi,zina,minum arak mahupun syirik.kalau wali yg kita hendak lantik tu tak nyata,jelas dan secara terang2an terlibat dengan dosa besar,sebelum akad nikah tu wali hendaklah beristighfar dan mengucap 3 kali.pengantins, saksi pun boleh sama join istighfar dan mengucap.sesungguhnya kita pun tak lekang dari dosa :)

8) jarak antara anak adalah seelok2nya 3tahun. the calculations goes like this:
- mengandung 9bulan
- pantang 2bulan
- menyusukan anak 24bulan
total semua 35 bulan sama dengan 2tahun 11bulan or 3tahun lah senang cerita.so jangan rushing nak beranak,beranak dan beranak.'kilang' dia kita kena jaga.well, bagi aku, aku pentingkan quality dari quantity. biar sikit tapi semuanya jadi orang, jangan separuh jadi orang separuh jadi beruang hehe

9) dan ustaz ada jugak menyatakan, isteri berhak ke atas duit suami, tapi duit isteri adalah kepunyaan beliau sepenuhnya, melainkan beliau nak bagi kat awak la kan. makan, pakaian, tempat tinggal semua tanggungjawab mutlak suami.wajib belikan pakaian baru 6bulan sekali tapi seelok2nya sebulan
sekali.ehem! hahaha

10) kursus jugak ada menerangkan tentang dokumen2 yg perlu untuk proses permohonan nikah secara general.kalau korang kawen satu negeri,mudah.kalau awak asal Penang, tapi dah kerja kat KL lebih 3bulan, so awak boleh apply kat JAIPP and JAWI, janji wali awak datang sekali masa awak apply. so macam aku, Father kat Penang, nak nikah pun kat Penang, better mohon kat Penang je.
macam lelaki Selangor, kalau nak buat permohonan, kena bawak dua orang saksi.negeri lain tak payah.
hah, benda2 details macam ni yg kita banyaknya kurang arif dan mengakibatkan dokumen tak lengkap lalu kena ulang2 ke Pejabat Kadi.

11) 5tahun pertama perkahwinan adalah yg paling mencabar sekali and peratusan penceraian adalah mencecah 30% dalam tempoh ini tiba2 aku rasa aku mcm hos Wanita Hari Ini pulak.sebab tu tak ada nasihat lain selain,"bila dah kahwin ni,kena banyak2 sabar.kena kurangkan tolak,banyakkan ansur"

antara point2 lain yg aku nak share secara general adalah bila dah kahwin ni, kita kena bersedia untuk berubah, bersedia menerima perubahan dan bersabar dalam nak tunggu pasangan berubah.

the situation is like this,pasangan kita dah 26tahun hidup dengan gaya hidup dia sekarang, kita pun dah biasa hidup dengan gaya hidup kita sekarang, nak adapt hidup berkeluarga mungkin ambik masa sikit.depends atas individu.

macam aku,Mother dah biasa biarkan aku layan tido sampai tengahari,kadang2 dia biar sampai petang.sebab dulu katanya,aku dah puas bangun awal kat asrama,kesian, bagi la can dia nak bangun lambat,gitu.
macam tunang, sepanjang aku kenal dia, hujung minggu dia memang bangun awal, breakfast semua dulu, then baru kalau dia nak nap tengahari tu dia nap.

so kalau dah kahwin, aku tak boleh la nak bawak perangai aku yg tido sampai tengahari tu ke alam perkahwinan kadang2 takpe la, and suami aku nanti pun kena la paham kadang2 aku memerlukan tido sampai ke tengahari tu.
dan mcm aku, kena la paham suami ni jenis yg makan breakfast, so kena la bangun awal sediakan breakfast, then sambung la tido semula dengan suami.HAHA.

this is one of the adaptation situations yg kita perlu lalui rasanya.dan mungkin terlalu banyak yg kita perlu adapt lagi.so lepas kahwin pakat2 la kita berubah menjadi adaptor! haha.

antara sedikit sebanyak yg aku boleh share dari pengalaman aku menghadiri Kursus Pra-Perkahwinan. kalau nak tau lebih lanjut, hadirilah sendiri ya! lagipun kalau nak kahwin, wajib ada Sijil ni tau. all the best!


yeay dah boleh kahwin.tapi sijil minggu ni baru nak ambik.huhu

setakat ni sahaja update untuk kali ni.
doakan perjalanan kami menuju halal dipermudahkan :)

Nov 4, 2012

hari ke-50


05 NOV 2012 - masuk hari ke-50 kami bertunang.

Alhamdulillah so far so good.
Tunang sangat bekerjasama dalam menjayakan wedding dan marriage kami. langsung tak pernah complaint.
tapi beliau punya vision beyond the wedding sikit.dia sibuk cari televisyen, tilam dan sebagainya.
aku pulak sibuk cari baju, pelamin dan sebagainya.
nampak tak how we complete each other?haha.

dugaan-bertunang-wise,
between us, kitorang jarang sangat gaduh, gaduh teruk lagi la takde, well belum lagi, harap2 takde la sampai sudah.
gaduh biasa mcm couple and pasal benda2 bangang tu ada la sikit2.tapi tak lama pun.malam ni gaduh jerit2 nangis2, malam ni jugak settle.esok boleh pergi kerja seperti biasa.
and tunang pun nampak mcm makin sayang berlebih2an kat aku.haha.perasan.
kalau dalam message, dia dah tak bahasakan diri dia 'I' sangat dah.most of the times dia bahasakan diri dia, urm, well, our calling names. tak payah la bagitau kat sini.and dia selalu meluahkan sayang and rindu sebab tunang dia yg emo ni pernah cakap "I rasa you mcm dah tak sayang I" ngahahaha 
kalau jalan2 pun dia selalu pegang tangan takmau lepas.hehe.harap2 lepas berkahwin pun begitulah hendaknya.amin.

kalau aku start nak emosi or stress out pasal wedding preparation kitorang, dia akan cool, dia takkan emosi sama. selalunya kalau aku dah give-up or cakap "ah malas la nak kahwin mcm ni!", dia akan take over things like "okay gimme the number, let me settle this okay"
cabaran kitorang dalam liku2 menuju majlis ni mostly dari parents la. biasala, dua2 anak sulung. I guess both of our parents are excited and nervous at the same time kot.
majlis diorang yg first kan, so they must make sure everything's perfect.so banyaknya kena ikut pilihan diorang walaupun duit kami.haha. *menangis bawah bantal*
nak pilih baju reception pun aku boleh stress sampai menangis layan lara sampai dua hari.tu yg keluaq ayat "ah malas la nak kawen mcm ni.malas!malas!malas!" siap tanda seru
colour macam ni blur, baju itu Shipa nampak gemuk, baju ni takdak kain meleret, haish haish.nasihat saya kepada bakal2 pengantin semua, nak pilih apa2, pelamin ka, baju ka, pi la dengan makpak hampa naa.senang, boleh decide on the dot.mcm kami, pilih punya pilih, try punya try, balik tunjuk gambaq kena reject.wakakaka.taktau nak gelak ka nak teriak ka.haha

yg paling mentekankan tunang aku adalah the aftermath money, if you get what I mean.
once after nikah kami terus masuk rumah sendiri rumah sewa, so plannya by March dah start sewa and dia dah nak duduk sekejap2 kat sana.you know lah kan kalau masuk rumah sewa deposit 2+1,bil elektrik,bil air,maintenance semua nak deposit.
tak campur petiais, washing machine, tv dan tilam lagi.semoga adalah di kalangan electrical appliances ni terselit antara hadiah kahwin haha.

yg paling menduga aku sekarang adalah tiada ability nak jumpa tunang selalu.
kami dah tak selalu keluar pun. mostly weekend je. or kalau weekdays jumpa pun sebab ada benda penting.
nak berjimat katakan.hehe.lepas ni tunang dah mula kerja part time dengan pakcik dia masa weekend.so makin la tak berjumpanya haha.
Alhamdulillah, rezeki tu ada :)
tak apalah.at least kami dekat, kalau apa2 boleh straight away pergi jumpa.
yg pasangan jauh2 lagi kesian. the girl buat preparation sorang2. bersyukurlah Shipa.

setakat ni sahaja update untuk kali ni.
doakan perjalanan kami menuju halal dipermudahkan :)

Oct 21, 2012

6 months to go



Berbincang hal-hal perkahwinan (adat perkahwinan) dengan ibu bapa dari kedua-dua belah pihak bakal pengantin.
- macam dah bincang je :P

Menentukan perbelanjaan yang akan dikeluarkan oleh kedua-dua belah pihak pengantin untuk majlis perkahwinan tersebut.
- Bride's side : Kenduri by Parents, everything else diri sendiri lor.
- Groom's side : Kenduri and goodies by Parents, everything else pun sendiri.

Tentukan lokasi majlis perjahwinan dan menempahnya jika perlu.
- Bride's side : kemungkinan RECSAM, tapi belum book (risaunya!)
- Groom's side : Dewan AU2 Keramat, Kuala Lumpur

Tempah jurusolek/juruandam untuk majlis perkahwinan anda.
- MUA Nikah - Palestina (MUA Tunang)
- MUA Bride's Reception - macam nak ambik Palestina jugak tapi takpe, survey dulu
- MUA Groom's Reception - maybe ambik kawan Man, kat KL je.

Mencari rumah baru, sama ada sewa atau membelinya.
- tengah survey lokasi yg sesuai

Kenalpasti Jabatan Agama Islam, Pejabat Agama Islam Daerah atau badan-badan Islam (swasta) yang berdekatan dengan kawasan anda, untuk mendaftar kursus pra perkahwinan.
- Kursus Pra Perkahwinan booked on 3rd & 4th Nov, Setiawangsa

Menentukan tema warna/konsep majlis perkahwinan (hantaran, pelamin, bilik tidur dan lain-lain hiasan) yang anda ingini.
- since now I already booked my reception dress, I can now plan my theme colour!

Mengenalpasti baju pengantin serta tetapkan bilangan pakaian persalinan yang diingini. (bagi yang bertudung, pastikan anda memilih pakaian yang disediakan sekali dengan pakaiannya).
- Nikah : Baju Nikah belum tempah, both. Need to tempah custom made shawl also.
- Bride's Reception : Tradisional.Sabtu lepas letak deposit.for a champagne dress.and groom's baju pengantin yg mcm baju Tomok :D (actually cakap nak cari dengan Mother kat Penang tapi dah terbekenan.hope Mother tak marah hehe)
- Groom's Reception : tunggu dulu.maybe pergi cari dengan future PIL.

Bagi pengantin lelaki:
Semak semula jumlah sebenar wang hantaran yang dikenakan, (jika berlaku perubahan pada wang hantaran yang telah ditetapkan pada hari pertunangan anda) dan lain-lain hantaran. 
- I think dah finalise kot.

Latest update :
1. my handbag has reached Malaysia!erm, the only barang hantaran to start off with. haha
2. HIV test booked on 21st Dec 2012
3. now currently tengah review quotation photographers.
4. I think we're on track, kot. 
5. so now, I have 
   a) photographers, 
   b) MUA, 
   c) baju nikah, 
   d) barang hantaran, 
   e) groom's side punya dress,
   f) kad kahwin,
   g) theme colour
   h) perkara rasmi (submit borang nikah,interview dgn kadi,and book kadi)
   i) pelamin and deco hantaran
   j) goodies
... to worry about :)

by the end of November mungkin dah boleh settlekan booking photographers, set theme colour or maybe booking pelamin.
perkara rasmi by February baru boleh buat sebab kebenaran bernikah valid 3bulan saja.
hal2 entertainment such playlist lagu masa majlis, kompang, marching band or kereta pengantin boleh dibuat kemudian.

I think we're kinda good, masih lagi on track sebab dapat bakal pengantin yg emosi dan mudah histeria apabila persiapan tak ikut timeline :P

Alhamdulillah dapat partner yg tak merungut, and wedding planners tak berbayar yg redho je walaupun terpaksa bersila di butik.haha

setakat ini sahaja update untuk kali ini.
doakan perjalanan kami menuju halal dipermudahkan :)

Oct 16, 2012

Judge Rationally Please



"Anda mungkin jarang mendengar nama Qazem Nor yang merupakan seorang pelakon yang telah terlibat dengan dunia lakonan sejak 9 tahun yang lalu.
Pelakon lelaki ini di’jadualkan untuk bernikah pada 20 Oktober 2012 ini dan satu majlis resepsi yang mendapat tajaan penuh bakal berlangsung pada hari yang sama.
Namun, pihak penaja Mawex Sdn Bhd yang juga penganjur Malaysia Wedding Expo 2012 telah menarik diri & membatalkan penajaan atas alasan masalah kewangan.
“Saya dihubungi penaja jam 6.30 petang, 12 Oktober yang lalu memaklumkan mereka membatalkan segala penajaan dengan alasan tidak cukup wang untuk menampung segala kos”

“Saya sangat kesal, kecewa dan tidak berpuas hati dengan apa yang mereka lakukan dan berasa sangat tertipu. Sebagai selebriti, maruah saya dijatuhkan berikutan majlis pernikahan pun semakin hampir dan kad undangan juga sudah diedarkan. Jadi, ia mendatangkan masalah cukup besar kepada saya”
Laporan Harian Metro hari ini juga menyebut yang Qazem Nor telah membuat laporan polis pada 14 Oktober lalu dan berniat untuk mengambil tindakan saman terhadap pihak terbabit sebagai satu pengajaran buat mereka. Hmm."


sumber klik SINI

bila aku baca cerita ni, aku rasa kesian dekat Qazem ni.
letak tepi dia artis suam2 kuku ke, tak famous ke, but still, dia pun orang.
situation ni tak adil bagi dia.
orang cakap dahla artis suam2 kuku, harapkan penajaan je, tak ada duit nak buat wedding sendiri, nikah sudahla.

here's the situation.
Malaysia Wedding Expo atau MAWEX dah berjanji untuk menaja majlis perkahwinan dia, lantik dia jadi duta, siap panggil buat press conference semua.
si Qazem ni dapat sponsorship,MAWEX dapat copyright atas semua gambar wedding, pelamin, caterer semua untuk tujuan promosi depa, secara tak langsung status dia as a pelakon walaupun tak famous sedikit sebanyak akan membantu marketing MAWEX. I think it's a win-win situation.
tiba-tiba seminggu sebelum majlis, MAWEX ni cakap nak cancel sponsorship atas sebab gerai-gerai expo tak dapat sambutan.
like hello, this is someone's wedding you're talking about.
you can't just cancel it whenever you feel like it.

put it this way.you have like RM20k untuk buat majlis.tiba-tiba seminggu sebelum majlis, caterer call, "eh saya tak boleh buatla catering majlis awak sebab saya tak cukup pekerja"
yes, you still have the 20k but mana nak cari caterer?kalau ada pun mungkin dia ketuk kaw2 sebab dia tau kita desperate. in the beginning, 20k cukup untuk 2000 tetamu, but disebabkan the hassle earlier, 20k now cukup untuk 800 tetamu je.lg 1200 yg kita jemput tu nak campak mana?

Orang yg komen sesedap oren je tu mungkin belum melalui sudah selesai berkahwin atau fasa hendak berkahwin macam aku ni.
Wedding wedding okay, aku tak bercakap pasal marriage is not about the pengantin saja.
tak semudah,"ah kalau majlis tak jadi, kau nikah sudahla, tu yg penting"
then katakanlah ada 1000 jemputan yg dah dijemput dan diberi kad, mcm mana nak bagitau semua 1000 jemputan tu?call sorang2,pastu cakap,"hello, majlis kahwin I tak jadi la 20hb ni, jangan datang tau"
then, macam mana dgn maruah parents kita yg dah beriya2 ajak kawan2 dia seantero negara.
adik-beradik kita, saudara mara, kawan2 yg mana dah booking hotel/flight tickets nak datang wedding kita?
it's not that easy okay.

kalaupun dia ada duit sendiri, mana nak cari caterer and dewan dalam masa 6 hari?
you think caterer nak layan ke?
dewan sudahlah, kalau kau tak cari setahun sebelum, memang harapan tu tipis sangat dah. 
jangan cerita lah pasal pelamin, baju pengantin, mekap, goodies, photographers.
lepas tu macam mana nak bagitau semua jemputan, venue dah tukar dari dewan A to dewan B?
it's not all about the money, you know. duit boleh cari, maruah cannot.

bila dalam planning kau nak kahwin tu, kau kena libatkan hampir semua orang yg berkenaan dengan hidup kau, banyak benda kau kena consider, banyak hati kau nak kena jaga.
same goes kalau kau nak call the wedding off, you've got to take everything into considerations.

aku setuju si Qazem ni nak sue. at least for his dignity. tapi salahnya si Qazem ni, he got no plan B, tak ada contingency plan. tu je lah.

lastly, bagi yg sesedap oren kau je nak komen "yg wajib tu nikah, bukan sanding besar-besaran", if you really got balls, go tell your freaking statement to your parents la woi! tengok kalau kau tak dapat lempang, mungkin dapat kaki.

bak kata Mother, " aku bela hang besaq2, jadi orang elok2, hang konon nak buat nikah saja, ingat aku tak mampu nak buat majlis nak jamu orang?"

sekian.


setakat ini sahaja update untuk kali ini.
doakan perjalanan kami menuju halal dipermudahkan :)

Oct 15, 2012

Health Benefits of Love


Love is Literally Good for Your Heart
Researchers at Yale University found that the feeling of love actually promotes a healthy heart. They found that those in love or who felt loved had less blockage in coronary arteries. Another study from Case Western Reserve University showed that men who were in loving relationships had lower rates of angina, and the University of Pittsburgh says women in good marriages have a lower risk of heart disease. 

Love Reduces Cancer Risk
Statistics show that cancer rates are lower in married couples. In particular, a healthy sex life may help reduce the risk of prostate cancer in men. Australian research has shown that frequent ejaculation (five or more times a week) in men in their 20s reduced the rate of developing prostate cancer. A study from the University of Iowa also found that women who had more loving connections in their lives had more white blood cells and were better equipped to fight ovarian cancer. 

Sex Relieves Stress
Good sex is a great stress reliever. Not only is it a fun activity that gets your mind off of your troubles, but it has been shown to lower blood pressure and improve responses to stressors. A simple hug, which fosters a feeling of love and compassion, can also help quell a stressful situation.

Sex Makes You Sleep Better
Ever wonder why you seem to drift asleep much quicker after a steamy night with your honey?  Not only is sex a tiring workout, but it releases the perfect combination of hormones and endorphins to help you relax.

Love and Live
Being in love can increase life expectancy. Studies show that there are lower mortality rates within married couples. This might be attributed to lower stress levels and the fact that, when people get married, they often give up the riskier behavior they participated in when they were single. 

Love Kills Pain
Intimacy can help dull your pains. During a kiss, natural anesthetics are released in your saliva, helping to relieve pain. A good romp in the hay can also help soothe aches, as oxytocin (called the "love hormone") levels increase during intercourse. 

Love and Sex Improve Immunity
It has been shown that loneliness and isolation contribute to a weaker immune system. Finding love and having close relationships improves immunity and helps you heal faster. In addition, a healthy and 
active sex life improves physical health and has been shown to increase antibodies in your system, helping you fight illness and infection.

Love Boosts Self-Esteem
Having a close, intimate relationship with someone (and a good sex life) does wonders for your self-confidence and self-esteem. When you know you are loved deeply by someone, it increases your self-worth and makes you feel good about yourself. A great connection formed through sex can skyrocket your self-esteem and put a little spring in your 

Sex Can Regulate Your Period
Believe it or not, having sex can help you stay more regular. Research suggests that women who have more frequent sex (at least once a week) have higher levels of estrogen, which can help to normalize your period schedule. 

Forgiveness and Love
There is evidence that associates forgiveness with emotional, physical and mental well being. Forgiveness in your relationships can increase self-esteem, positivity and hopefulness, as well as reduce anxiety and depression.

source : HERE


setakat ini sahaja update untuk kali ini.
doakan perjalanan kami menuju halal dipermudahkan :)

Oct 10, 2012

Cepat atau Lambat?


"nanti dah kahwin cepat-cepat lah dapat baby"

tu antara ayat2 yg selalu aku dapat bila aku cakap aku tak sabar nak kahwin.

ikut hati,
aku memang nak baby cepat,aku ni pulak terlalu suka budak (sampai dulu sanggup kerja kat nursery)

ikut akal,
aku rasa nak hold dulu.

bukan niat aku tolak rezeki, jauh sekali nak tolak qada' & qadar Allah.
tapi aku rasa, maybe we should give ourselves some time to sort things out.
you know, 
nak lengkapkan rumah, 
nak decide about our cars (nak pakai satu kereta je ke,nak tukar kereta ke, camne ke)
nak balancekan work-life,
nak adapt kehidupan rumahtangga,
most importantly, to do all stuff we can't afford to do while we're saving for our wedding, nak bercuti berdua.

well,
here's the thing.
I met Man 13th Oct 2011, and we started dating immediately.haha.today basically it's not even a year yet since we met.
we decided to get married after 5 months we started dating.
we started saving very very rapidly 2 months after that. we cut down almost everything that a couple would do while dating.
we skipped movies, we skipped eating out, we even skipped shopping.
we usually go out for a drink only. he'll be eating at home and I'll cook simple dishes (or my dear friends will cook) and fill my tummy first before going out.
I gave up my routine going for a vacation every quarter and Man gave up his routine making up his car, going for motosport events.

we're on a very very very tight budget.

so, I would love to have some luxury with my husband after our wedding where we can just head down somewhere in the weekend and spend a night or two away from the city,
or fulfill Man's wishes to go to islands like Redang, Perhentian or Tioman.
I just would like to dine in a fine restaurants and eat fine meals,
or just pamper ourselves in spas or watching movies and theatres,
or just go shopping like no one's business,
if you know what I mean.

just the two of us, anywhere, anytime.

because a mother tweeted not long ago,
"Think about how much you love everyone in your life & then multiply that feeling by a million. That is how much you will love your baby"
when you have a baby, all the attentions goes to the baby.
no, I want all the attentions to me.
I might sound greedy but gimme a break, at least for the first few months.

My other half also agreed that we don't have to be so hasty in making babies.
we don't mind if we don't achieve 'bunting pelamin', really.

but on the other hand,
I am concerned about both of our parents, grandparents, and family (termasuk bakal uncles dan aunty).
Me and him are the eldest in our family, hence expect the excitement.

tapi segalanya berbalik kepada Allah SWT.
kalau Dia kata ya, siapalah kita nak menolak.
kalau Dia kata tidak, siapalah kita nak merungut.
semoga Allah mempermudah dan memberkati kita selalu walau apapun rencanaNya buat kita :)





setakat ini sahaja update untuk kali ini.
doakan perjalanan kami menuju halal dipermudahkan :)

Oct 2, 2012

199 days to go



up until today,
hanya ada beberapa perkara yg betul-betul dah confirm (InsyaAllah dengan izin Tuhan)

Solemnization Date : 19 April 2013
Bride's Reception    : 20 April 2013
Venue                    : To Be Confirmed 
                               (menangis dalam hati.entah apa jadi entah dengan dewan Restu USM tuh)

Groom's Reception : 4 May 2013
Venue                    : Dewan Keramat AU2 (dewan reception Tomok uols)

Hantaran                : Baru saja mengorder handbag berjenama idaman hati dengan bapa saudara tunang yg akan ke US esok.kalau pergi butik KLCC dengan gaya aku ni memang salesgirl dia tak layan.

barang2 lain, perfume, jam, kasut mungkin elok tunggu Christmas Sales or Year End Sale kan?
yg lain semua baru survey online.kad kahwin, baju kahwin.pelamin kita ambik kat Penang saja.
kad kahwin we've decided buat sekali je.both sides.so senang dan cheaper kot sebab quatity banyak.budget dalam 50-60cents each card,kalau dapat lah.
and photographers, tengah kumpul quotations.
so far yg dalam pengamatan aku ialah PhotoVillage (nikah + reception RM1660 je), video highlights add-on RM600 and video panjang add-on from RM800 dan mungkin ambik Disted Photography & Videography Club semula kalau harga dia berpatutan.

oh ya, kami belum ke kursus kahwin lagi.maybe lepas gaji bulan ni.
dan harus book tarikh for HIV test dalam November or December.
berkenaan hal-hal rasmi seperti Kebenaran Bernikah, kita selesaikan kursus dulu, by January mungkin dah boleh proceed for submission.

problem is, aku belum ada warna tema. like seriously, I can't figure out my favourite colours. macam tunang hari tu pun, aku bukan minat pun warna kelabu. fortunately it looked good on me.
warna busana pengantin maybe bila dah masuk butik baru boleh decide kot.then only kita decide tema majlis apa.then kena decide colour bridesmaids.

for attires, we've decided, traditional on my side and western/modern on his side.
I'm considering to rent the traditional ones and buy/custom-made the modern theme.
we'll see the best deals. I don't mind wearing rentals. apa-apa saja yg tak membazir.
kasut pun maybe pakai putih je,or silver, yg universal.beli jelah yg RM70-80 kat Payless Shoes ke hehe

satu lagi MASALAH BESAR, aku taktau nak bagi goodies apa.rasa macam nak lepas tangan kat Mother je hal goodies ni.hehe.


setakat ini sahaja update untuk kali ini.
doakan perjalanan kami menuju halal dipermudahkan :)

Oct 1, 2012

Video

video made with love by Fiance






setakat ini sahaja update untuk kali ini.
doakan perjalanan kami menuju halal dipermudahkan :)

Sep 26, 2012

Budget Ringkas Majlis Pertunangan


aku nak share belanjawan yg telah aku belanjakan untuk Majlis Pertunangan hari tu.walaupun rasa macam dah kedekut and cheapskate habis dah, RM1k ++ gak la aku habis sedikit demi sedikit.hehe.

Bersedialah adik2, kahwin dan step2 nak menuju perkahwinan memang banyak pakai duit.heee

Baju - RM300 (Upah & Fabrik)
Panjang kisah baju tunang aku ni. Lace yg sebenar2nya aku beli untuk tunang adalah lace lain.disebabkan kawan2 cakap tak lawa,so lace tu masih tersimpan rapi lagi sekarang.
Lace silver/grey tu sebenarnya aku pesan kat Ada masa dia pi Jakarta dulu.aku suruh dia beli lace yg semeter beberapa ringgit tu untuk buat baju saja2.rasanya tak sampai RM10 pun lace tu.lepas tu aku beli kain satin untuk dibuat lining and also chiffon untuk nak buat kain kembang tu dlm RM40-50, lebih kurang la.Upah RM250.agak mahal sebab kena tambah kain.tapi takpe, nasib baik cantik :)
kasut, aku pinjam heels Ada je.kebetulan colour kelabu.


don't you just love the flowy skirt?rasa mcm princess hehe

Tudung - RM130 
(Jangan tanya nanti aku sentap sebab beli tudung sampai 100 lebih)
I actually bought a syria and tudung sarung yg ada awning from Hajra, tudung syria tu ada beads cost me RM100 and dia punya inner tu RM30.jangan tanya kenapa aku beli such tudung.haha.I was so desperate sebab that was the only weekend that I have to finalised all the preparations.so aku ambik je apa yg Ada & Ain (merangkap wedding planner aku) kata lawa.
and yes,aku tak pakai pun tudung tu.last minute, aku pergi jalan2 kat BJ Complex dengan budak2 ni,terjumpa shawl half moon colour kelabu yg tersangat la matching dengan baju aku berharga RM80. I was literally broke.betul2 pokai punya, lalu Ujie menghulurkan bantuan untuk menaja tudung dengan syarat cukai akan dikenakan bila anak dia keluar nanti.haha.yelah yelah.


close-up tudung yg dipakai.dipakaikan oleh MUA


Make-up - RM85
This was the favourite part of my event. Make-up service aku cuma berharga RM85.yes,aku berjaya jimat banyak kat sini.yg aku tanya semua more than RM150.nak pakai 3,4 jam je sampai RM150?tak kuasa aku.
tukang make-up aku adalah dua students USM yg buat part-time servis mekap for student dinner.aku jumpa through blogshop diorang kat FB.kalau dinner diorg charge RM30, yg aku ni sebab Engagement, mahal la sikit.but still murah compared dgn MUA yg aku survey.
barang2 mekap diorang biasa2 je.takde MAC,takde Bobbi Brown,tapi dia punya mekap tahan sampai malam.petang lepas majlis aku gi outdoor, then balik membuta, bangun tu mekap still terletak elok (I was on my menses by the way, sebab tu rasa sayang nak cuci mekap sampai malam hehe)
and everyone puji my make-up hari tu *sengih sampai telinga*
kalau korang dekat2 kawasan USM Penang tu,dan kawasan yg sewaktu dengannya boleh try la ambik servis dengan diorang ni Uniquestyle Muslimah & Palenstina Santana
I'm considering them for my solemnization make-up as well,kalau diorang available.senang,dekat pun dekat since aku bakal nikah kat Masjid USM je,and boleh wudhuk sebelum mekap sebab MUA aku adalah wanita :)


right after make-up.belum biasa dengan bulu mata pelesu lagi huhu

Goodies - RM150
actually mula2 dah niat nak buat, then Mother cakap tak payah pulak,last minute aku tergerak nak buat jugak sbb awal2 dah niat kan.
brown paperbags yg for goreng pisang tu RM3.20 per pack (100pcs),aku beli 2packs kat Mydin, that makes it 200.so aku beli Apollo,heart shaped chocolates and sweets Cloud9 tu, budget2 cukup untuk 200packs tu, total dalam RM80 gitu.beli kat kedai borong belakang hotel Grand Continental KL.
sticker Ada tolong buatkan kat booth kecil kat Times Square, 100psc stickers RM17.murah kan?walaupun simple.yg aku tanya online ada yg cecah RM170 for 300pcs.of course la design lagi canggih tapi untuk tunang ni aku tak sampai hati nak spend banyak begitu on goodies.
kalau ikut hati aku lagi la,aku nak print the so called tags atas A4, potong then lekat pakai gam je.


apollo and sweets

sticker

Pelamin - RM250
pelamin ni aku ambik kat butik kecik kat Permatang Sintok,Kepala Batas.dekat dengan rumah Tok.murah jugak la.yg aku tanya kat pulau,kalau tak over RM500 memang tak sah.so I opt to Seberang.dapat lah a decent simple pelamin for RM250, dengan syarat, transportation sendiri and pasang sendiri.nasib baiklah kereta family besaq, so transporternya adalah adikku Apiq dan setup pelamin beramai2 dengan Adik2, Abah, Mama dan isteri kawan2 Abah.design dalam gambar lain,disebabkan tukang setup creative, jadilah yg seperti yg dalam gambar di bawah.
pelamin ni just nice,just the way I imagine it'll be like.cukup lah,asal ada je.lagipun aku memang takmau buat pelamin grand2 nanti masa kahwin susah nak overcome.kang orang cakap, "eleh,pelamin tunang dia hari tu lagi grand".gituu uols.
ni pun sebab aku buat kat dewan/kawasan lapang.sebab macam tak manis pulak kalau takde tempat proper nak sarung cincin and bergambar.kalau kat rumah memang aku duduk kat penjuru katil je.


after dipasang malam sebelum majlis


this is how the dais looked like when I was sitting on it

Barang Hiasan Hantaran - dalam 150 
(yg selebihnya ditaja oleh Ain dan Ada)
dulang aku pinjam Ujie punya dulang nikah.so aku just kena beli segala bunga,riben dan hiasan2 mak nenek tu semua.barang2 tu (polisterin,riben,kertas kilat,dawai etc) semua aku beli kat Kedai Bunga Riben kat Plaza City One yg terletak di sebelah Semua House.total dalam RM70.bunga aku beli kat Jalan TAR.masa tu bulan puasa, so gerai2 jual bunga sangat banyak.aku beli 4 ikat bunga pink purple,2 ikat RM15,so 4 ikat total RM30. I have no idea nak pilih colour apa so aku pilih colour selamat untuk perempuan iaitu pink.same goes to my pelamin.
yg lain2 yg ditaja oleh Wedding Planners aku adalah tambahan bunga,span hijau, dan benda2 yg kecik2 yg aku terlepas pandang nak beli.thank you Ada & Ain :)


prototype hantaran

the real ones

Hand bouquet - Tak Sampai RM10
aku beli bunga kat Mydin Subang (they actually have variety of plastic flowers,nasib jauh je dengan aku), seikat dalam RM2-3 kot, tak ingat, aku beli 2 ikat,then balik2 je Ada dah gubah lilit2 dengan riben, tetiba TADAAAA dah jadi dah hand bouquet aku on the spot.

cantik kan? :)


Hantaran - Barang2 dalam dulang
Hantaran aku 7 balas 5.pihak aku bagi 
1) sirih junjung - tempah kat kedai barang pengantin somewhere in Bayan Lepas.RM30
2) kain nikah - pihak lelaki beli siap2,bagi aku letak je
3) biskut tambun - from Aunty Jacinta
4) ladoo - from Aunty Lata & Aunty Jaya
5) Halwa Betik - from Toklang
6) Asam2 & Buah-buahan kering - from Kak Yati jiran depan rumah
7) Buah-buahan - last minute Ada & Ain beli

Hantaran dari pihak lelaki 
1) Sirih Junjung
2) Cincin Tunang (beli/tempah kat Hana Gold) 
3) Kain nikah - kain aku beli kat Bandung hari tu
4) Ferrero Rocher - berbijik2 sampai tak habis makan.
5) Buah - buahan


apasal macam hantaran belah perempuan terlebih?

setelah aku amati semula rupa2 nya ada extra satu hantaran dari pihak aku that was a cake from makcik Maznah, kawan Abah :)


Gambar & Video Kenangan
aku memang takde budget langsung untuk part ni.aku just mintak tolong Team A (sahabat2 tunang) untuk ambikkan gambar and video sikit2.asal ada kenangan sudahla.and suddenly aku ada pulak videographer, Mother's office punya Photography and Videography Club from Disted Stamford College datang nak test power for their first assignment.macam hebat je tunang ada ramai photographer and videographer bagai padahal semua free.rezeki Allah bagi.hehe




antara personal favourites aku :)

apa lagi eh...

Kad Jemputan
aku sebenarnya merasakan kad jemputan ni tak perlu pun.tapi dah Mother request, aku layankan saja.aku download template border then edit pakai photoscape.simple je.then Mother print atas kertas yg tebal sikit dari A4.kecik je kad tu.syarat je.takmau la grand2,bukan anak dato' yg bertunang,I anak orang kebanyakan je hehe.


designed by yours truly


printouts besar ni je

Jamuan 
bab2 urusan makan minum ni aku serahkan bulat2 kepada parents aku sebab dah tentu la mereka yg menaja semuanya, so I tak interfere langsung lah. I don't even had the chance nak makan pun masa majlis tu. tapi dengar kata sedap, ramai tambah.kalau begitu, Alhamdulillah :)

I think kelemahan aku dalam membudgetkan aku punya majlis pertunangan ni adalah I spent too much on my attire, means baju and tudung. tudung beli harga beratus tapi tak pakai.

ELSE,semua aku happy dan puas hati. baju cantik, tudung cantik, mekap cantik, pelamin cantik, hantaran cantik, semua orang kenyang, gambar pun cantik. just the way I imagined it would be.
and yg penting orang2 yg aku sayang, dan orang2 yg sayang aku were there for me.Alhamdulillah.